Yeni Nesil Uydu Bulma Yöntemi

 

Bir süreden bu yana http://www.dishpointer.com/ sitesindeki yenilikleri takip ediyorum ve günümüz teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğine tekrar tekrar şahit oluyorum:

Henüz 4 hafta önce Google map için yazılmış bir uygulama ( API ) ile radyo ve televizyon yayınları yapan uyduların ( 42 Türksat , 13 Hotbird , 19 Astra, 5 Sirius gibi ... ) yönünü bulmanın çok kolay olduğunu öğrendim. Evet, çok kolay uydu bulma yöntemi bence şöyledir:

http://1.bp.blogspot.com/_nY-Ovvpiytw/SrI7H3A5BoI/AAAAAAAAAdU/94APAQIy1Ek/s320/dishpointer_maps_api.jpg


Eğer ingilizceniz zayıf ise: şu sayfada türkçe yönergeleri kendi siteme koydum: 
http://www.haritalar.web.tr/uydu_yon_bulma_haritasi.html


Şu aralar google maps API leri V3 sürümüne geçmesi nedeniyle sayfamdaki uygulama tam çalışmamaktadır. Dishpointer sitesi ise çalışmaktadır.

 

Haritada bulunduğunuz yerde, uydu çanak anteninizi kuracağınız yere kadar yaklaştırıyorsunuz, siyah ''X'' simgesini tam olarak konumlandırıyorsunuz.

 

Türkiye için ilk uydu olarak Türksat 3A 42 dercede doğu verilmişse de, menüden istediğiniz uyduyu seçebiliyorsunuz. Harita size hemen uydunun yönünü hesaplayıp, yönünü yeşil çizgi ile gösterecektir.

 

Bu şekilde göz kararı uydu çanağını yönlendirdikten sonra , az bir ayar ile yayını tutturabilirsiniz.

 

Ben kendim için uyguladım, istediğim uyduyu beş dakika içinde buldum. Bu yöntem ile çanak yönünde gelen sinyali kesen bina veya benzeri engeller var mı yok mu kestirebilirsiniz, engellenen uydu varsa, bulmak için zaman harcamamış olursunuz.

 

İstediğiniz uyduyu, kendi elinizle koymuş gibi kolayca bulmak mümkündür.

Aradan iki hafta geçti bu iki boyutlu uygulamayı, bu sefer Google Earth ile entegre edilmiş olduğunu gördüm. Olay bu sefer 2 boyutludan çıkmış, 3 boyutlu olmuş:

http://4.bp.blogspot.com/_nY-Ovvpiytw/SrI7ntXtzmI/AAAAAAAAAdc/LrXk6HTEM8g/s320/dishpointer_earth_uydu_bulma.jpg

 

http://4.bp.blogspot.com/_nY-Ovvpiytw/SrI2jENfo_I/AAAAAAAAAdM/07pNiwKvB5Y/s320/i-phone_kolay_uydu_bulma.jpgGeçen 2 hafta ardından bir kez daha şaşkınlığa uğradım: Aynı firma bu sefer i-phone cep telefonu için bir uygulama yazıyormuş. Kullanıcının dünya üzerinde bulunduğu konumu GPRS bilgisinden bulup, telefonun açık kamerasından, açı hesabını yaparak telefonun ekranına, hafızasında kaydedilmiş uyduların nerede olduğunu kamera görüntüsü üzerine eşzamanlı belirtebiliyor. Videosu izlendiğinde uygulama daha iyi anlaşılıyor:

 

http://www.dishpointer.com/2009/augmented-reality-satellite-finder/

youtube'a erişim gerektiriyor (proxy / TİB engelini aşmak için ktunnel.com veya vtunnel.com dan faydalanabilirsiniz.)


İlave: uygulama son hale sokulmuş ve Apple iTunes üzerinden edinebilir.
Sanırım artık uydu bulmak çocuk oyuncağı gibi bir şey olacak.


Bakalım daha nasıl gibi icatlarla şaşıracağız - belki de artık şaşırmamak gerekiyor ... ?

.
Bir çok ortalama vatandaş bu kolay uydu bulma konusunda arayışlar içinde olduğunu ziyaretçi istatistiklerinden görebiliyorum. Umarım paylaştıklarımın faydası olmuştur.

 

Etiketler: astra bulma dishpointer GPRS harita hotbird iphone icat kolay radyo televizyon  TürkSat Türkçe uydu yenilik yön bulma

 

17th September 2009, Uğur Akgöz tarafından yayınlandı